Pogosta vprašanja

Zagotovo imaš še kar nekaj vprašanj, zato ti na tem mestu ponujamo odgovore na najbolj pogosto zastavljena vprašanja uporabnic skodelice Yuuki.

Kako vstaviti in odstraniti menstrualno skodelico?

Poglej TUKAJ.

Skodelica je videti zelo velika. Je vstavljanje in odstranjevanje boleče?

Če skodelico vstaviš pravilno in natančno, ne boš občutila nobene bolečine. Dekleta, ki še niso imela spolnih odnosov, bodo na začetku morda imela nekaj težavic, a sčasoma se bodo navadila na vstavljanje skodelice. Nožnica ima sposobnost raztezanja, zato se bo brez težav prilagodila skodelici. Za lažje vstavljanje lahko na začetku uporabiš lubrikant na vodni osnovi ali pa skodelico nekoliko navlažiš z vodo.

Je lahko menstrualna skodelica uporabljena kot kontracepcija?

Nikakor ne.

Ali lahko imam spolni odnos, ko imam vstavljeno skodelico?

Ne. Skodelica je nameščena v spodnjem vaginalnem delu, zato lahko penis trči ob skodelico in spremeni njeno lego ali jo potisne predaleč v notranjost vagine.

Ali lahko skodelica toči?

Ne, če je bila vstavljena pravilno in če jo izprazniš še preden je popolnoma polna. Po tem ko vstaviš skodelico, jo skušaj nežno zavrteti in izvleči, da se prepričaš, če se je ustvaril tlak, ki skodelico pritiska ob vaginalno steno.

Ali čutim, da imam vstavljeno skodelico?

Večina žensk menstrualne skodelice ne čuti, še posebej, če so odstranile pecelj skodelice. Nekatere pa jo čutijo kot tampone. Skodelica je mehka in udobna. Če izbereš ustrezno velikost skodelice in jo pravilno vstaviš, ne boš čutila nikakršnih bolečin.

Kolikšna je življenjska doba skodelice?

Skodelica je teoretično neuničljiva in se lahko uporablja neomejeno dolgo, saj je narejena iz izjemno kakovostnega materiala – iz silikona, ki ga med drugim uporabljajo za implantante pri kirurških posegih. Nakup nove skodelice je zato odvisen od tebe. Jamčimo dvoletno življenjsko dobo menstrualne skodelice Yuuki, potem pa predlagamo nakup nove.

Ali moram skodelico med uriniranjem odstraniti?

Ne.

Kako naj očistim skodelico na javnih straniščih?

Skodelico odstraniš in jo očistiš kot doma, le da v tem primeru to storiš s plastenko vode, ki jo imaš s seboj, lahko pa uporabiš dezinfekcijsko tekočino ali navlažene robčke.

Ali lahko uporabljam skodelico, če sem alergična na lateks?

Da. Skodelica Yuuki je izdelana iz kakovostnega silikona in ne iz lateksa.

Ali moram skodelico pred prvo uporabo dezinficirati?

To je vsekakor priporočljivo. Seveda moraš skodelico umiti vedno, ko jo odstraniš in ponovno vstaviš, dobro je tudi, da jo razkužiš z dezinfekcijsko tekočino. Pomembno pa je, da jo pred vsako menstruacijo prekuhaš v vreli vodi, v kateri naj bo skodelica od 5 do 10 minut ali pa za to uporabiš Yuuki lonček, v katerega postaviš menstrualno skodelico in jo v celoti preliješ z vodo. Lonček pokriješ s pokrovčkom in ga za 5–6 minut postaviš v mikrovalovno pečico na 750 W.

Kaj storim, če nimam možnosti dezinficirati skodelice v mikrovalovni pečici?

V vsakem primeru mora biti skodelica pred vsako menstruacijo razkužena. Najlažji način razkuževanja je s pomočjo temu namenjenega Yuuki lončka ali z dezinfekcijsko tekočino. Za razkuževanje nikakor ne uporabljaj kemikalij, peroksida, antibakterijskih sredstev in podobnega, saj lahko poškodujejo menstrualno skodelico.

Kam naj shranim skodelico, ko je ne uporabljam?

Po tem ko skodelico očistiš in razkužiš, jo je najbolje shraniti v lonček Yuuki. Skodelice ne shranjuj v plastični vrečki.

Kako pogosto moram izprazniti menstrualno skodelico?

To je odvisno od intenzitete tvoje menstruacije. Vsaka ženska ima različno močne krvavitve. Če je tvoja menstruacija srednje močna do močna, potem boš morala izprazniti skodelico na vsake 3 do 10 ur. Ženske, ki imajo šibko menstruacijo, lahko skodelico izpraznijo vsakih 12 ur. V dneh, ko je menstruacija močnejše, je potrebno skodelico prazniti pogosteje. Če si preizkusila večjo skodelico in si jo morala prazniti vsake tri ure, potem imaš zelo močno menstruacijo. To sicer ni resna težava, a se je v takšnem primeru dobro pogovoriti z ginekologom, saj se da močno krvavitev nekoliko omiliti.

Kaj je sindrom toksičnega šoka (TSS)? Je ta posledica uporabe skodelice?

Menstrualna skodelica ne povzroča sindroma toksičnega šoka. Ta je posledica bakterij, ki se razraščajo znotraj absorbcijskih materialov kot so na primer tamponi.

Kako se lahko prepričam, da je skodelica pravilno vstavljena in se tesno prilega?

Menstrualne skodelice nikoli ne vstavljaj navpično navzgor. Nožnica je nekoliko nagnjena proti zadnjični odprtin, zato je potrebno tudi skodelico nagniti v tej smeri. Da preveriš, če je skodelica ustrezno vstavljena, primi za njen pecelj in jo poskušaj rahlo zavrteti. Če ti jo uspe zavrteti, potem ni pravilno vstavljena. Poskušaj jo nežno premakniti gor in dol, nato pa s prstom preveri, če ima skodelica ovalno obliko (če se je razprla).

Katere velikosti obstajajo in katera je prava zame?

Obstajata dve velikosti skodelice Yuuki. Številka 2 je večja in je namenjena ženskam, ki so že rodile, številka 1 pa tistim dekletom in ženskam, ki še niso in so stare manj kot 28 let.

Ali lahko skodelico uporabljam med spolnim odnosom?

Ne. Skodelico moraš pred spolnim odnosom odstraniti.

Sem noseča, a občasno še krvavim. Ali lahko uporabljam menstrualno skodelico?

Ne. Skodelice ne smeš uporabljati med nosečnostjo. Materničnega vratu se v času nosečnosti ne sme ovirati.

Težave imam pri odstranjevanju skodelice. Kaj naj storim?

Večina žensk nima težav z odstranjevanjem skodelice, če pa se pojavijo, je to predvsem zato, ker tlak, ki tesni skodelico in steno nožnice, še ni popustil. Naprej se poskusi sprostiti kolikor se da. Skodelico boš najlažje vstavila in odstranila v čepečem položaju, saj je takrat maternični vrat krajši. Če te skrbi, da boš razlila menstrualno kri, lahko za začetek skodelico odstraniš pod prho. Sicer pa kar brez skrbi. Z nekaj vaje boš pridobila izkušnje in bolje spoznala svoje telo, tako da bo odstranjevanje skodelice prej ali slej postalo nekaj povsem običajnega.

Ali lahko uporabljam skodelico, če imam dolge nohte?

Lahko. Silikon je dovolj trden in ga ne moreš poškodovati z nohti.

Ali lahko uporabljam skodelico, če imam endometriozo?

Ja, uporaba menstrualne skodelice Yuukije popolnoma varna in ne povzroča nikakršnih dodatnih zdravstvenih težav.

Kaj se zgodi, če sem v katerem od joga položajev ali v katerem koli drugem položaju?

Da zagotoviš čistočo, je dobro, da skodelico izprazniš pred takšne vrste športnimi aktivnostmi.

Moje telo se pripravlja na menopavzo, zato imam zelo neredne krvavitve. Ali lahko v tem času uporabljam menstrualno skodelico?

Seveda.Skodelica vam bo povrnila občutek gotovosti in udobja. Nekatere ženske imajo v tem obdobju močne krče in spremenljive krvavitve. Vertikalen položaj, udobnost in posebna površina skodelice so mnogim ženskam omilili omenjene težave.

Kako lahko skodelica ves čas ostane na enakem mestu?

To je zaradi vaginalnih mišic in podtlaka, ki se ustvari v vagini (ob stiku skodelice z vagino + zrak).

Ali lahko za vajo vstavim skodelico tudi takrat, ko nimam menstruacije?

Ja. To je povsem varno in je pravzaprav priporočljivo, saj je dobro že pred menstruacijo usvojiti tehniko vstavljanja in odstranjevanja.

Kateri lubrikant naj uporabim za lažje vstavljanje?

Uporabi samo lubrikant, ki je na vodni osnovi. Nikoli ne uporabljaj lubrikanta, ki vsebuje olja in sladkor.

Pred kratkim sem rodila. Ali lahko uporabim skodelico?

Ne. Skodelico lahko začneš ponovno uporabljati 6 tednov po porodu.

Se bo kri ob odstranjevanju skodelice polila ali pa se bom popackala?

V prvih nekaj poskusih, ko si še nevešča odstranjevanja, se lahko zgodi, da se kri razlije ali se popackaš, a slej ko prej boš postala prava mojstrica vstavljanja in odstranjevanja in skrb, da se menstrualna kri razlije in se popackaš, bo povsem odveč.

Ali lahko uporabljam skodelico, če še nisem imela spolnih odnosov?

Lahko. V tem primeru je morda bolje, da uporabiš manjšo in mehkejšo skodelico.

Ali se lahko skodelica izgubi v telesu ali se zaskoči v vagini?

Ne. Skodelica se ne more izgubiti, saj je obkrožena z vaginalnimi mišicami, ki so kot kakšno ohišje, ki varujejo skodelico. Skodelica se tudi ne more zaskočiti v vagini in tam ostati. Če odstraniš podtlak, jo boš z lahkoto odstranila.

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Več informacij

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje ter merjenje obiska spletne strani. S klikom na gumb Sprejmi se s tem strinjate.

Zapri