Uporaba

Uporaba skodelice je preprosta in hitra, a je pri prvem vstavljanju potrebno nekaj potrpljenja.

Dokler popolnoma ne usvojiš veščine vstavljanja in odstranjevanja menstrualne skodelice, ne odreži peclja, saj omogoča lažji oprijem in s tem lažje odstranjevanje skodelice. Po nekaj poskusiš boš postala prava mojstrica in pecelj boš lahko, če te bo oviral, nekoliko skrajšala ali popolnoma odstranila.

LONČEK ZA ČIŠČENJE IN DEZINFEKCIJO

S pomočjo lončka boš lahko temeljito sprala menstrualno skodelico in se znebila morebitnih bakterij, ki se lahko polastijo skodelice v času, ko je ne uporabljaš.

Menstrualno skodelico dezinficiraš tako, da v lonček naliješ vodo ter vanjo potopiš menstrualno skodelico. Voda mora v celoti prekriti menstrualno skodelico, saj se lahko v nasprotnem primeru skodelica poškoduje. Lonček postavite v mikrovalovno pečico za 5 do 6 minut na 750W.

dezinfekcija_yuukimenstrualna skodelica majhna

 

VSTAVLJANJE IN ODSTRANJEVANJE MENSTRUALNE SKODELICE YUUKI

Preden vstaviš skodelico v nožnico si temeljito umij roke.

Prepogni skodelico kot kaže slika.

vstavljanje_menstrualne_skodelice

Poišči zate najbolj udoben položaj za vstavljanje. Večina žensk skodelico najlažje vstavi v počepu.

Prepognjeno skodelico vstavi v nožnico tako, da je pecelj skodelice oddaljen približno 1 cm od vhoda v nožnico.

Ko vstaviš skodelico, se bo le-ta razprla in pričvrstila na steno nožnice. Skodelico skušaj rahlo zavrteti, da preveriš, če je pravilno vstavljena. Pravilno vstavljena skodelica se ne sme vrteti.

Vstavljanje bo lažje, če boš skodelico nekoliko navlažila z vodo ali z lubrikantom na vodni osnovi.

Lahko se ti zgodi, da bo skodelica, ko jo boš vstavila prvič, prepuščala kri. To se zgodi, če se skodelica na steno nožnice ne pritrdil dobro. Kar brez panike! To je povsem normalno. Vsaka ženska potrebuje čas, da se na skodelico navadi in najde najpreprostejši, udoben in učinkovit način vstavljanja. Samo malo potrpljenja potrebuješ, pa bo!

Menstrualna krvavitev vsake ženske se razlikuje. Nekatere imajo močne spet druge bolj blage krvavitve, zato je nemogoče povsem natančno določiti, kdaj je čas, da skodelico odstraniš in izprazniš. Običajno je to potrebno storiti približno po 4 do 12 urah po vstavitvi. Čas je odvisen tudi od velikosti skodelice.

Odstranjevanje menstrualne skodelice je najlažje v čepečem položaju. Skodelico odstraniš tako, da primeš za pecelj skodelice in jo odstraniš. Odstranjevanje bo še lažje, če napneš vaginalne mišice.

Skodelico speri z vodo in jo ponovno vstavi. Za izpiranje lahko uporabiš  nevtralno milo ali dezinfekcijsko tekočino Aquaint. V primeru, da nimaš dostopa do sveže tekoče vode, uporabi vodo iz plastenke, ki jo je dobro vedno imeti s sabo, lahko pa uporabiš tudi navlažene robčke.

NAVODILA ZA UPORABO

Preden uporabiš menstrualno skodelico Yuuki, pozorno preberi navodila.

PRED VSTAVITVIJO

Po tem, ko se navadiš vstavljanja in odstranjevanja skodelice, lahko, če te ovira, pecelj odrežeš na želeno dolžino. Bodi previdna, da s škarjami ne poškoduješ skodelice.

Pred vsako menstruacijo je potrebno dezinficirati menstrualno skodelico. To storiš tako, da v Yuuki lonček postaviš menstrualno skodelico in jo v celoti preliješ z vodo (do oznake na lončku). Lonček pokriješ s pokrovčkom in ga za 5–6 minut postaviš v mikrovalovno pečico na 750 W.

Če nimaš mikrovalovne pečice skodelico prekuhavaj v vreli vodi vsaj 5 minut. Na ta način odstraniš morebitne bakterije, ki se lahko naselijo na skodelico v času, ko je ne uporabljaš.

Ne pozabi, da mora biti menstrualna skodelica v celoti prelita z vodo, saj se lahko v nasprotnem primeru poškoduje.

VSTAVLJANJE

Pred vstavljanjem si temeljito umij roke.

Skodelico prepogni kot je prikazano na slikah in jo vstavi v nožnico. Vstavljanje je lažje, če pri tem čepiš.

Skodelico vstavi tako, da je konica peclja skodelice približno 1 centimeter oddaljena od vhoda v nožnico.

Skodelica se mora v nožnici popolnoma razpreti in se pričvrstiti na vaginalno steno. Če se to ne zgodi, kar brez skrbi. Primi za pecelj in skušaj rahlo zavrteti skodelico.

Če se ti zdi, da se težave z vstavljanjem pojavljajo zaradi suhosti skodelice, jo lahko navlažiš z vodo ali uporabiš lubrikant na vodni osnovi.

Ob prvi uporabi skodelice se lahko zgodi, da le-ta toči. To je znak, da skodelica ni ustrezno vstavljena oziroma da se ni dovolj tesno pritisnila ob steno nožnice. Pravilna, udobna in učinkovita vstavitev menstrualne skodelice je pač stvar vaje. Po nekajkratni uporabi menstrualne skodelice boš postala prava mojstrica, le obupati ne.

ODSTRANJEVANJE

Vsaka ženska ima različno močne krvavitve, zato je težko natančno reči, po kolikšnem času je potrebno izprazniti skodelico. Običajno je potrebno skodelico izprazniti po 4 do 12 urah po vstavitvi.

Skodelico najlažje odstraniš tako, da počepneš, primeš za konico peclja, in vanjo rahlo uščipneš, da popusti tlak, nato pa nežno odstraniš skodelico. Odstranjevanje bo še lažje, če napneš vaginalne mišice.

Izprazni skodelico, speri jo s tekočo vodo in jo ponovno vstavi. Skodelico lahko umiješ tudi z milom, a mora biti nevtralno.

Če nimaš dostopa do tekoče vode, potem je dobro, da imaš s seboj plastenko z vodo. Lahko pa skodelico obrišeš z robčki ali papirnato brisačo, pri tem pa bodi pozorna, da na menstrualni skodelici ne ostane kakšen košček papirja.

ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE

Menstrualna skodelica Yuuki je preprosta za vzdrževanje. Pomembno je, da je vedno čista in shranjena na suhem in čistem prostoru, najbolje v Yuuki lončku ali Yuuki bombažni vrečki. Menstrualna skodelica mora biti shranjena na zračnem mestu. Ne shranjuj je v embalaži, ki ne prepušča zraka, na primer v plastični vrečki. Pred vsako uporabo menstrualne skodelice preveri, če so luknjice prehodne in čiste. Skodelica ima štiri takšne luknjice in so pomembne za popustitev tlaka. Če so luknjice zamašene, jih sčisti z buciko, a bodi previdna, da pri tem ne poškoduješ skodelice.

V PRIMERU TEŽAV

Če se v času uporabe menstrualne skodelice pojavijo zdravstvene težave, obišči zdravnika.

Več informacij o menstrualni skodelici Yuuki najdeš na: www.yuuki.si

Verjamemo, da boš zadovoljna s svojo Yuuki skodelico.

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Več informacij

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje ter merjenje obiska spletne strani. S klikom na gumb Sprejmi se s tem strinjate.

Zapri